فهرست مطلب
چگونگی تشخیص اختلالات یادگیری در کودکان
اختلال خواندن شایع ترین نوع اختلالات یادگیری در کودکان است و کودک در این اختلال در صحیح خوانی ، رمزگشایی ، سرعت و دقت خواندن و درک مطلب مشکل دارد. کندی در یادگیری پیشوند ها ، پسوند ها ، کلمات ریشه ای و سایر فنون خواندن از دیگر نشانههای اختلال است. همچنین کودک در یادآوری و فهم آنچه خوانده است مشکل دارد ، در درک، فهم و تعبیر مفاهیم ضعف داشته و متن پیش رو را درست و صحیح بخواند. کودک خطاهای پایدار در خواندن دارد و معمولاً از خواندن با صدای بلند اجتناب می کند.
کودکانی که اختلال نوشتن دارند در هجی کردن صحیح کلمات و دیکته آن ، در استفاده از گرامر ضعف دارند. دست خط بدی دارند و ممکن است در یک قطعه نوشتاری ، یک کلمه مشابه را در جاهای مختلف متفاوت بنویسند. معمولاً از تکالیف نوشتنی اجتناب می کنند و تکالیف درسی خود را به کندی انجام می دهند و خطاهای ثابت در نوشتن دارند.
کودکانی که اختلال ریاضیات دارند در استدلال و یا محاسبات ریاضی ضعیف هستند و در مهارت های ریاضیات که نیاز به درک مفاهیم پایه ای دارد، مشکل دارند.
با توجه به تعاریفی که از دانش آموزان دارای مشکلات یادگیری گفته شد به نظر می رسد معلمین از جمله اولین کسانی هستند که متوجه مشکل این دانش آموزان می شوند و پس از اینکه روشهای گوناگون آموزشی را اجرا می کنند به موفقیت چشمگیری نمی رسند. معلمان و مربیان مهد کودک و پیش دبستانی نوید صدرا اصفهان در این زمینه تلاش زیادی می کنند و سعی دارند از روش های آموزشی مرتبط بهره ببرند.
پدیده های همراه با اختلال یادگیری
اختلالات یادگیری در کودکان خود را در قالب پدیده هایی قابل مشاهده نشان میدهند. این پدیده ها، رفتارهایی هستند که هر روز در کلاس یا خانه دیده میشوند. مثلاً ممکن است این کودکان در تکلم نیز مشکلاتی داشته باشند مثلا در پیدا کردن کلماتی که بیانگر نظرشان باشد، مشکل پیدا کنند یا به خاطر کنترل ماهیچه ای ضعیف دست خط بدی داشته باشند.
حتما بخوانید : تربیت کودکان
انواع اشکالات املایی دانش آموزان
در اختلالات یادگیری در کودکان به طور کلی اشکالات یا ناشی از محیط است و یا از خود فرد ناشی می شود. از دیدگاه روانشناختی می توان اشکالات املایی را ناشی از موارد زیر دانست :
- ضعف در حساسیت شنوایی مثال: بجای “تار” مینویسد “کار”
- ضعف در حافظه شنوایی که سبب جا انداختن کلمات و حروف می شود
- ضعف در حافظه دیداری ( غلط نویسی حرف هم صدا ) مثال: “طناب” و “تناب”
- ضعف در حافظه توالی دیداری ( جابه جا نوشتن حروف در کلمه ) مثال : “مادر” که “مارد” نوشته می شود
- قرینه نویسی ( آیینه نویسی )
- وارونه نویسی ( چپه نویسی )
- عدم دقت ( کم گذاشتن سر کج ، تشدید ، کم و زیاد گذاشتن نقطه و دندانه ها و… )
- نارسانویسی ( عدم وضوح و خوانایی نوشته )
روشن است که با شناسایی سریع و به موقع مشکلات املایی روند درمان تسهیل می یابد و از تثبیت ناتوانی یادگیری در کودکان و افت تحصیلی جلوگیری خواهد شد .
چرا مهم است که اختلال یادگیری را تشخیص دهیم؟
پیشرفت تحصیلی کودک در یک پیش دبستانی خوب تأثیر بسزایی برای اعتماد به نفس و تصویر مثبت ذهنی او از خود دارد به همین دلیل شکست نسبی یا مطلق تحصیلی در مدرسه یک عامل خطر مهم برای شکل گیری اختلالات روانپزشکی بعدی می باشد.
معمولا“ این کودکان اسیر یک چرخه هیجانی منفی می شوند. به این صورت که ناتوانی تحصیلی منجر به احساس شکست و ناکامی، اعتماد به نفس ضعیف، اضطراب، افسردگی و نقص در کفایت اجتماعی می گردد که این موارد با توانایی کودک برای مشارکت فعال و مؤثّر در امور مدرسه تداخل می کند و مشکل یادگیری کودک شدّت می یابد و تشدید اختلال یادگیری در کودکان باعث تشدید موارد فوق می گردد و وضعیت کودک بدتر و بدتر می شود.
به دلیل تمام موارد فوق تشخیص کودکان با اختلال یادگیری، کمک بسزایی به کودک و خانواده او می نماید و عدم تشخیص و مداخله مناسب، تأثیرات منفی جبران ناپذیری بر زندگی و آینده کودک می گذارد.
ادامه دارد؛ چگونگی درمان اختلالات یادگیری در کودکان …
مطالعه مقالات مربوط به اختلالات یادگیری به معلمین و مربیان توصیه میشود))))
مولف : خانم الناز خاشعی